Wielu z nas korzystało z Facebooka, a prawdopodobnie znasz Messengera, który pozwala użytkownikom Facebooka komunikować się ze sobą. Poznajmy różnicę między zwykłym czatem a tajnym czatem w Facebook Messenger.
Zanim opowiem wam wszystko o Facebook Messenger, osoby szukające dodatkowej prywatności mogą skorzystać z aplikacji NewsTalk. Służy ona nie tylko do tajnego czatowania, ale ma też wszystkie funkcje aplikacji do przesyłania wiadomości. Dowiedz się więcej o tej aplikacji tutaj.
Ujawnienie: Omawiane funkcje tajnego czatu na Facebooku mają na celu ochronę prywatności i odpowiedzialne korzystanie z nich, a nie wspieranie szkodliwych lub nieetycznych zachowań. Jesteśmy powiązani z DailyNewsTalk.

Różnica między normalnym czatem a tajnym czatem w Facebook Messenger.
Normalny czat w Facebook Messenger obejmuje otwarcie czatu, wyszukanie osoby, z którą chcesz się komunikować, wpisanie wiadomości i naciśnięcie przycisku Wyślij. Jest to dostępne dla Facebooka.
Tajny czat to szyfrowany czat typu end-to-end, co oznacza, że tylko Ty i osoba, do której piszesz, możecie uzyskać do niego dostęp. Musisz tylko włączyć „szyfrowanie typu end-to-end”, zanim wyślesz jakiekolwiek wiadomości.
Jak włączyć funkcję szyfrowania typu end-to-end w aplikacji Facebook Messenger?
W starszej wersji Messengera istniała funkcja „Tajnej konwersacji”, która nie jest już dostępna. Zamiast niej możesz włączyć konwersację typu end-to-end, wykonując poniższe kroki:
- Otwórz aplikację Facebook i kliknij opcję czaty.
- Kliknij ikonę nowej wiadomości, która wygląda jak ołówek.
- Włącz opcję blokady w prawym górnym rogu ekranu.
- Wyszukaj kontakt osoby, z którą chcesz się porozumieć.
- Otwórz czat i wpisz swoje wiadomości.
- Możesz także ustawić czas, po którym Twoje wiadomości znikną.
Uwaga: Nie możesz włączyć szyfrowanego połączenia typu end-to-end w przypadku kont Business, Professional ani osób, z którymi wcześniej nie pisałeś/aś wiadomości.
Jak włączyć funkcję znikających wiadomości na Facebooku?
- Z poziomu czatów otwórz czat, dla którego chcesz ustawić opcję znikających wiadomości.
- Kliknij na imię i nazwisko osoby/nazwę grupy.
- Przewiń i znajdź Znikające Wiadomości.
- Po włączeniu tej opcji wszystkie Twoje wiadomości znikną po upływie określonego czasu.
Uwaga: Mimo że możesz sprawić, że Twoje czaty znikną, jeśli ktoś zrobi zrzut ekranu przed ich zniknięciem, Facebook Cię o tym nie powiadomi.
Dlaczego warto rozważyć NewsTalk do tajnego przesyłania wiadomości?
Chociaż funkcja Secret Conversations na Facebooku oferuje dobre funkcje prywatności, możesz chcieć mieć większą kontrolę nad sposobem ukrywania swoich prywatnych wiadomości. Właśnie tutaj pojawia się aplikacja NewsTalk . W przeciwieństwie do Messengera, NewsTalk podszywa się pod aplikację informacyjną, a powiadomienia wyświetlają się jako alerty, dzięki czemu nikt nigdy nie zgadnie, że rozmawiasz. Dodatkowo, oferuje kompleksowe szyfrowanie i możliwość czyszczenia czatów z obu stron, co czyni ją jeszcze bezpieczniejszą. Dowiedz się więcej o tej aplikacji tutaj.

